Visste du at en veivhusvarmer kan bidra til å forhindre kjølemedievandring?

Mange klimaanlegg og kjølesystemer plasserer kondenseringsenhetene sine utendørs av to hovedårsaker. For det første utnytter dette den kjøligere omgivelsestemperaturen utenfor for å fjerne noe av varmen som absorberes av fordamperen, og for det andre for å redusere støyforurensning.

Kondenseringsenheter består vanligvis av kompressorer, kondensatorspoler, utendørs kondensatorvifter, kontaktorer, startreléer, kondensatorer og solid state plater med kretser. Mottakeren er vanligvis integrert i kondenseringsenheten til kjølesystemet. Innenfor en kondenseringsenhet har kompressoren vanligvis en varmeovn på en eller annen måte koblet til bunnen eller til veivhuset. Denne typen varmeovner omtales ofte som enveivhusvarmer.

kompressor veivhusvarmer1

Dekompressor veivhusvarmerer en motstandsvarmer som vanligvis er festet til bunnen av veivhuset eller satt inn i en brønn inne i kompressorens veivhus.Veivhusvarmerefinnes ofte på kompressorer hvor omgivelsestemperaturen er lavere enn systemets driftstemperatur for fordamper.

Veivhusoljen eller oljen til en kompressor har mange viktige funksjoner. Selv om kjølemediet er arbeidsvæsken som kreves for kjøling, er olje nødvendig for å smøre de bevegelige mekaniske delene av kompressoren. Under normale omstendigheter er det alltid en liten mengde olje som renner ut fra veivhuset til kompressoren og sirkulerer med kjølemediet gjennom hele systemet. Over tid vil riktig kjølemiddelhastighet gjennom systemrøret tillate at disse oljene som slipper ut, kommer tilbake til veivhuset, og det er av denne grunn at oljen og kjølemediet må oppløse hverandre. Samtidig kan imidlertid løseligheten til oljen og kjølemediet forårsake et annet systemproblem. Problemet er kjølemiddelmigrering.

Migrasjon er et aperiodisk fenomen. Dette er en prosess der væske- og/eller dampkjølemedier migrerer eller går tilbake til kompressorens veivhus og sugeledninger under kompressorens avstengningssyklus. Under kompressorstans, spesielt under lengre driftsstans, må kjølemediet flyttes eller migreres dit trykket er lavest. I naturen strømmer væsker fra steder med høyere trykk til steder med lavere trykk. Veivhuset har vanligvis et lavere trykk enn fordamperen fordi det inneholder olje. Den kjøligere omgivelsestemperaturen forsterker fenomenet med lavere damptrykk og hjelper til med å kondensere kjølemiddeldampen inn i væsken i veivhuset.

veivhusvarmer48

Den nedkjølte oljen i seg selv har et lavt damptrykk, og enten kuldemediet er i damptilstand eller flytende tilstand, vil det strømme til den nedkjølte oljen. Faktisk er damptrykket til den frosne oljen så lavt at selv om det trekkes et vakuum på 100 mikron på kjølesystemet, vil det ikke fordampe. Dampen fra noen frosne oljer reduseres til 5-10 mikron. Hvis oljen ikke har så lavt damptrykk, vil den fordampe hver gang det er lavt trykk eller vakuum i veivhuset.

Siden kjølemiddelmigrering kan skje med kjølemiddeldamp, kan migrasjon skje oppover eller nedoverbakke. Når kjølemiddeldampen når veivhuset, vil den absorberes og kondenseres i oljen på grunn av blandbarheten til kjølemediet/oljen.

Under en lang lukket syklus vil det flytende kjølemediet danne et stripete lag på bunnen av oljen i veivhuset. Dette er fordi flytende kjølemedier er tyngre enn olje. Under korte kompressorstanssykluser har ikke det migrerte kjølemediet en sjanse til å sette seg under oljen, men vil fortsatt blande seg med oljen i veivhuset. I løpet av fyringssesongen og/eller kaldere måneder når klimaanlegg ikke er nødvendig, slår boligeiere ofte av strømmen til klimaanleggets utendørs kondenseringsenhet. Dette vil føre til at kompressoren ikke har noen veivhusvarme fordi veivhusvarmeren er tom for strøm. Migrering av kjølemiddel til veivhuset vil helt sikkert skje i løpet av denne lange syklusen.

Når kjølesesongen begynner, hvis huseieren ikke slår på strømbryteren igjen minst 24-48 timer før du starter klimaanlegget, vil det oppstå alvorlig veivhusskum og trykksetting på grunn av langvarig ikke-sirkulerende kjølemiddelmigrering.

Dette kan føre til at veivhuset mister riktig oljenivå, også skade lagre og forårsake andre mekaniske feil i kompressoren.

Veivhusvarmere er designet for å bekjempe kjølemiddelmigrering. Veivhusvarmerens rolle er å holde oljen i kompressorens veivhus ved en temperatur høyere enn den kaldeste delen av systemet. Dette vil resultere i at veivhuset har noe høyere trykk enn resten av systemet. Kuldemediet som kommer inn i veivhuset vil da fordampes og drives tilbake i sugeledningen.

I ikke-syklusperioder er migrering av kjølemiddel til kompressorens veivhus et alvorlig problem. Dette kan forårsake alvorlig skade på kompressoren


Innleggstid: 25. september 2024